Rekabet Kurulu, Tofaş’ın Stellantis’i devralmasını onayladı

Stellantis’in Tofaş’ı Devralma İşlemine Rekabet Kurulu’ndan Onay!

Rekabet Kurulu, Stellantis’in Tofaş’ı devralma işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütleri çerçevesinde onay verdi.

Rekabet Kurumu’nun sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kurul, tarafların sunmuş olduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin, Stellantis N.V.’ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.

Bu karar, tarafların yatırım yapma şartına bağlanması bakımından Kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, genellikle durağan olarak fiyat çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir perspektifle ele alınması gerektiğini uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taraflarca sunulan taahhütler, yatırım planlarını, dağıtım ve satış kanalındaki tedbirleri ve yerli üretimin korunmasını kapsıyor. Tofaş’ın artırması taahhüt ettiği üretim ve ihracat kapasitesinin yanı sıra istihdama da olumlu katkı sağlayacağı hedefleniyor. Bu yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. İşlem, verilen taahhütlerle Türk ekonomisine ve toplumsal refahın artışına katkı sağlayacak.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalındaki bazı tedbirlere de taahhütler sundu. İşlem taraflarının bayilerinin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini önlemenin hedeflendiği tedbirler, işlem için önemli rol oynadı.

Kurul, nihai inceleme sürecinde birçok rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini dinledi. Bu görüşler, Kurulun detaylı çalışmasında tek tek dikkate alınarak değerlendirildi.

Tarafların Ekim 2024’te sunmuş olduğu ilk taahhüt paketi, yeterli bulunmadığı için Rekabet Kurulu tarafından reddedilmişti.

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir