En düşük emekli maaşı son 5 gün kala belli oldu. Kulis bilgisi sızdı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz tarihinde duyuracağı 6 aylık enflasyon farkından sonra SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisinin alacakları maaşlar belli olacak. Fakat, 10 bin TL’nin altında maaş alan 3,7 milyon emekli için yapılacak zam pek iç açıcı durmuyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül konuyla ilgili CNBC-e’ye önemli açıklamalarda bulundu.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılda iki kez, temmuz ve ocak aylarında açıklanan enflasyon farkı sonrası zam alıyor. Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı sonrasında, uzmanların tahminlerine göre 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti.

Haziran ayı TÜFE rakamlarının açıklanmasından sonra zam oranının ise yüzde 25 ile yüzde 27 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete ara zam ve refah payı konusunda kapıları kapattığını belirten Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, aldığı kulis bilgisini açıkladı. Bülbül, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarılabileceği konusunda kulisler yapıldığını ifade etti.

Emekli maaşlarıyla ilgili beklentiler, kök maaş üzerinden yapılan hesaplamalarla şekilleniyor. Örnek verecek olursak, kök maaşı 7 bin 500 TL olan bir emekli vatandaşa yüzde 26 oranında zam yapıldığında, kök aylık maaşı 9 bin 450 TL seviyesine yükseliyor. Ek ödemelerle beraber emekliye ödenecek maaşın 9 bin 828 TL olması bekleniyor. Yaşanan durum sonrası emeklinin 6 ay boyunca 10 bin TL maaş alabileceği düşünülüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bülbül, öncelikle 10 bin TL altında aylık alan emeklilerin seyyanen zamla birlikte 10 bine tamamlanması gerektiğini ve sorunu kökten çözmek adına sonrasında enflasyon oranında zam getirilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.

Böylece zam alamama ihtimalinin ortadan kalkacağını belirten Bülbül, uzun vadede emekli aylık bağlama oranının artırılmasının ve 2000 sonrasına intibak getirilmesinin sorunları ortadan kaldıracağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir