Diyabet kalbi de vuruyor: Risk 4 kat fazla

Şeker Hastalığı: Diyabetin Beraberinde Getirdiği 5 Büyük Hastalık

Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp rahatsızlıkları ve ayak yaraları gibi 5 büyük hastalığı da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Dr. Baysal, şekerin gelişmiş toplumlarda ölüme sebep olan hastalıklar içinde beşinci sırada yer aldığına dikkat çekiyor.

Halk arasında ’şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin, kalp damar hastalığı riskini 4 kat arttırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Serdal Baysal, hastalığın yakın takip ve tedavi gerektirdiğini ifade ediyor. Diyabet sadece kan şekerinin yüksek olması anlamına gelmeyip aynı zamanda kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler ve böbreklerde zamanla önemli hasarlara neden olan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Uzman doktor, “Diyabet hastalığı, diyabetik nöropati, retinopati, nefropati, kalp damar hastalıkları ve diyabetik ayak yaraları gibi 5 majör hastalığı beraberinde getirmektedir. Diyabetin tedavisi için sadece ilaç veya insülin kullanımı değil, aynı zamanda beslenme düzeni ve diyet kontrolü, rutin kontroller ve uygun takip gerekmektedir” diye konuşuyor.

Bunun yanı sıra, dış çevrenin etkisiyle insülin kullanımına direnç gösteren veya insülin korkusu yaşayan hastalardan da bahseden Uzm. Dr. Serdal Baysal, insülin tedavisinin şeker ilaçlarına göre vücut için daha faydalı ve etkili olduğunu vurguluyor. Diyabet hastalarının büyük bir kısmının ölüm sebebinin koroner damar hastalıkları olduğunu belirten Baysal, kronik komplikasyonların kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Uzman doktor, “Komplike olmuş diyabetin tedavisi zor ve pahalı olabilir. Bu nedenle teşhis konmuş diyabetik hastaların ulusal ve uluslararası kılavuzlara uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, doğru tedavi ve hastaların eğitimi, diyabetin birey, çevre ve toplum üzerindeki yükünü azaltmak için çok önemlidir” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi.