Deprem bölgesindeki berbere Tayvan’dan danışman

Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ildeki binlerce işletmede uzun yıllar boyu hissedilecek izler bıraktı. İstihdamın yüzde 12.3’ünün yaşadığı bölgede ekonominin yeniden ayağa kalkması için kamu, özel şirketler ve sivil toplum kuruluşları arka arkaya programlar açıklıyor. Resmi rakamlara göre depremden etkilenen bu illerde 437 bin küçük esnaf-çiftçi kayıtlı. Yerinde kalkınmayı destekleyen programların başrolünde işte bu işte bu mikro işletmeler yer alıyor. Bölgedeki esnafın yeniden kepenk açması, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yürütülen projelerin de odak konularından biri.

ORTAK PROGRAM HAZIRLANDI

Son dönemde Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme hedefiyle önemli adımlar atan Tayvan da bu ülkelerden biri. Ülkenin önemli kuruluşlarından Tayvan Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Fonu (ICDF), 6 Şubat depremlerinin ardından deprem bölgesindeki mikro işletmeler için önemli bir destek programı için düğmeye bastı.

Impact Frontier Lab adındaki programın bir diğer ortağı ise Çekya’nın kâr amacı gütmeyen kuruluşu People in Need oldu. Türkiye’deki küçük işletmelerin toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla başlatılan program geçtiğimiz günlerde Tayvan’ın başkenti Taipei’de bir basın toplantısıyla tanıtıldı. ICDF Genel Sekreter Yardımcısı Alex Shyy, toplantıda programın resmen 1 Temmuz’da başladığını duyurdu. Shyy, “Deprem Türkiye’de 50 binden fazla can aldı ve ülkeye bu yılki GSYH’sinin yaklaşık yüzde 9’u olan 100 milyar dolardan fazlasına maloldu. Bölgede ekonomik faaliyetler kesintiye uğradı. Bunun da insanların geçim kaynaklarını ciddi şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle başlattığımız program bölgede berber, tesisatçı, elektrikçi, marangoz gibi mikro işletmelerin güçlendirilmesini hedefliyor” ifadelerini kullandı.

100 ESNAFLA ÇALIŞACAK

Shyy’nin detaylarını verdiği program kapsamında bölgedeki berber, marangoz gibi mikro işletmeler hem maddi hem de eğitim desteği sunulacak. ICDF bu yıl bölgede kayıtlı en az 100 ultra-mikro ve mikro işletmeye yardımcı olmayı amaçlıyor. Shyy, programın mali yardımın yanı sıra iş danışmanlığı ve eğitim hizmetleri sağlayarak bu işletmelere yardımcı olmayı amaçladığını ve bu işletmelerin de depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşasına yardımcı olabileceğini dile getirdi.

UZMANLAR YOLA ÇIKTI

Program kapsamında oluşturulan 190 bin dolarlık fon ile bölgedeki küçük işletmelere destek verilecek. Bu para, ihtiyaçlar ve depremden etkilenme derecesine göre kullandırılacak. Shyy ayrıca ultra mikro işletmelerin güçlenmeleri için yönetim danışmanlarından oluşan bir ekip kurulduğunu da söyledi. Bu ekipte yer alan uzmanlar Türkiye’deki programa katılmak üzere yola çıktı. Shyy, “Türkiye’deki deprem sonrasına yönelik çalışmalarımız devam edecek. Programın Tayvan’ın Türkiye’deki görünürlüğünü artırmaya yardımcı olacağını umuyoruz” diye konuştu.

ŞİRKETLERİ YATIRIMA DAVET ETTİ

Türkiye’ye destek toplantısında Impact Frontier Lab projesinin ikinci ayağı için başvuruları 15 Ağustos – 14 Ekim tarihleri ​​arasında alacaklarını belirterek, Tayvanlı şirketleri, ülkenin müttefiklerine yatırıma davet eden Alex Shyy, “Tayvan’ın müttefiklerine yatırım yapmak isteyen katılımcılar bu etkinlikte deneyimlerini paylaşarak, ülkelerin iş ortamlarını tanıtacaklar. Bu yılki temalar, iklim değişikliğine uyum, ekoloji ve çevrede sürdürülebilir kalkınma, ekonomik olarak dezavantajlı ve sürdürülebilir diyetlerin güçlendirilmesi olarak belirlendi. Tayvan’ın 12 diplomatik müttefikinin ihtiyaçlarına ve uluslararası trendlere odaklandık. Başarılı bulunan yatırım projelerine destek vereceğiz” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir