Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Çin Merkez Bankasının Teşvikleri Değerlendiriliyor

Uzmanlara göre, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikler devalüasyon adımı olarak yorumlanırken, teşviklerin devam edeceği öngörülüyor.

Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı risklerin öngörülebilirliği azalttığı ve tarafların müzakere yapmayı planlamasıyla bu risklerin azaldığı belirtiliyor. Çin, tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

Çin Merkez Bankası, 8 Mayıs itibarıyla 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirdi. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını da 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşüreceğini duyurdu. Bu indirimle finansal sisteme 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

“Küresel piyasalarda Havayı Olumluya Çevirici Bir Adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Çin Merkez Bankası’nın aldığı kararları devalüasyon olarak yorumlayarak, bu adımların para birimini zayıflatacağını ve iç talebi desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Eryılmaz, Çin’in önceki dönemlerde yaptığı teşviklerin aksine şimdi iç tüketimi desteklemeyi amaçladığını ve para politikasıyla bu hedefe ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Faiz indirimleri ve likidite artışları ile 1 trilyon yuanlık bir likidite yaratılacağını dile getirdi.

Çinli yetkililerin, ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlıklarının olumsuz etkilerini telafi etmek için aldığı önlemleri değerlendiren Eryılmaz, bu adımların risk iştahını artırdığını ve piyasalara olumlu yansımaları olacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in teşvik adımlarının devam etmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

“Çin, Olumsuzlukları Telafi Etmek için Desteği Artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Çin’in ABD ile yaşanan ticaret savaşının olumsuzluklarını telafi etmek için desteklerini artırdığını belirtti. Dijkhuizen, bu önlemlerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve diğer faiz indirimlerini beklediklerini ifade etti.

PBoC’nin, teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edebileceğini belirten Dijkhuizen, ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinin gerginliğin azaltılmasına olanak sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Related Posts

Altının gramı neden artıyor? İşte formülü

1919’dan itibaren dünya çapında altın, Londra Altın Borsası tarafından günde iki kez açıklanan fiyatlarla işlem görmeye başladı. Bu fiyat belirleme süreci, yalnızca birkaç büyük banka tarafından kontrol ediliyordu.

950 milyon lira istenen dev köşk için sürpriz karar

Koza Altın, Bebek’te 950 milyon lira + KDV fiyatla satışa çıkardığı deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan 3.091 metrekarelik gayrimenkulün satışını iptal etti.

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

Uber, Trendyol GO’yu satın aldı!

Trendyol Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre şirket Uber Technologies Inc. ile Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin devri için anlaşmaya vardı. Devir sürecinin resmi kurumların onayının ardından önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

TL’nin değeri Nisan’da geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Brent petrol yeniden 60 doların üzerinde

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı sonrası gerilemesinin ardından yatırımcıların alımlarıyla yeniden yükselişe geçti. Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir