Akdeniz bölgesi için partikül tehlikesi: Hava kirliliği alarm veriyor

Hava Kirliliği ve Sağlık Uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, partikül madde (PM10) seviyelerinin insan sağlığı için zararlı olduğu biliniyor. Yıllık olarak 15 miligrammetreküpün üzerinde PM10 solunması sağlık açısından risk oluşturuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı hava kalitesi bültenine göre, Akdeniz Bölgesi’nde partikül madde seviyesi 58 miligrammetreküp olarak ölçüldü. PM10 seviyesinde %13’lük bir azalma olsa da bu değer halen normların oldukça üzerinde bulunuyor.

Geçen yıl Adana’da 50 metreküp PM10 seviyesi tespit edilirken, bu yıl bu oran 45 metreküp seviyelerine geriledi. Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise PM10 seviyesi 200 miligrammetreküpün üzerine çıktı. Osmaniye’de ise PM10 seviyesi 100 metreküp olarak ölçüldü.

Fosil yakıt kullanımındaki artış, kükürtdioksit ve organik partiküllerin atmosfere salınımını artırarak ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, hava kirliliğinin astım ve solunum yolu hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. PM10 seviyesinin yüksek olması özellikle astım hastaları için tehlikeli olabilir ve kalp krizine neden olabilir.

Dr. Polatöz, hava kirliliğinin Adana’da alarm verici boyutlara ulaştığını belirterek, fosil yakıtlardan kaynaklanan kirliliğin arttığını vurguluyor. Plansız kentleşme ve kömür yakımının artmasıyla birlikte hava kalitesinde belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. Kükürtdioksit ve organik partiküllerin salınımı hava kirliliğini artırarak sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Hava kirliliğinin düzenli olarak ölçülmesi ve sağlık üzerindeki etkilerinin takip edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir