Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

Yılın ikinci enflasyon raporu yayımlandı: Tahminler sabit tutuldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 yılı ikinci enflasyon raporu toplantısı sona erdi. TCMB Başkanı Fatih Karahan yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı.

İstanbul’a kurbanlık hayvan sevkiyatları başladı: Denetimler 7/24 sürecek

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri başladı. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine bu gece itibarıyla izin verildi.

Zamlı emekli maaşını açıkladı: Kapanmaz yarayı söyledi

Temmuz ayında 2025 yılının ilk altı aylık enflasyon farkı memur ve emekli ay­lıklarına yapılacak zammı belirleyecek. Enflasyon farkının ne kadar olacağı merak konusu olurken TÜİK ve Merkez Bankası anketi mesajı verdi. Buna göre; Ocak’ta yüzde 5.03 …

Dolar/TL ne kadar oldu?

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. Bugün döviz kurlarında euro sürpriz yaptı. Euro dün gün sonu tırmanışa geçerken, yüzde 0,56 artış kaydetti. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından …

Kıdem tazminatında gözler temmuz ayına çevrildi: Tavan tahminleri değiştir

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileri, kıdem tazminatı tavanını da yeniden belirleyecek. 2025’in ikinci yarısı için geçerli olacak rakam merakla bekleniyor.

Ev alacaklar dikkat! Konut kredilerinde yeni zirve: İşte güncel oranlar

Merkez Bankası’nın faiz artışlarına gitmesiyle 20 Mart’tan itibaren konut kredisi faizlerinde başlayan yükseliş serisi devam ediyor. Bankalarda 20 Mart öncesi konut kredisi faizleri özel bankalarda yüzde 2.68 iken, devlet bankalarında yüzde 2.55’e kadar gerilemişti. Son süreçte kredi faizlerinin yüzde 3 seviyelerini aşmasının ardından yeni haftada bankalarda oranlar yeniden revize edildi. Peki 1 milyon TL kredi çeken ne kadar ödüyor? Gayrimenkul uzmanı tarih vererek faizlere ilişkin beklentisini açıkladı. İşte detaylar…