Merkez Bankası iki yıllık zararının bilançosu dudak uçuklatıyor

TCMB’nin 2024 Yılına Ait Mali Tabloları Açıklandı: 700 Milyar TL Zarar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılına ilişkin mali tablolarını kamuoyuyla paylaştı. Banka, 93’üncü Hesap Dönemi’nde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar ettiğini açıkladı.

Zarar Trendi Devam Ediyor

TCMB’nin yayımladığı 31 Aralık 2024 tarihli bilanço verilerine göre, son üç yılın mali sonuçları dikkat çekici bir seyir izlemekte. Banka, 2021’de 57,5 milyar lira, 2022’de 72 milyar lira kâr açıklamış; 2023’te ise 818,2 milyar lira ile tarihinin en yüksek zararını açıklamıştı. 2024 yılındaki zarar miktarı, önceki yıla göre azalmış olsa da, Merkez Bankası’nın ikinci yılda da büyük zarar etmeye devam ettiğini gösteriyor.

Aktiflerde Artış, Reeskont Kredileri Öne Çıkıyor

Yayımlanan bilanço verilerine göre, TCMB’nin aktif büyüklüğü 2024’te 6,92 trilyon liradan 8,59 trilyon liraya yükseldi.

Diğer yandan, Banka 2024’te reel sektöre finansman sağlamak amacıyla toplam 526,7 milyar lira tutarında reeskont kredisi kullandırdı. Bu rakam, Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için kredi mekanizmasını aktif bir şekilde kullanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Genel Kurul Toplantısı 30 Nisan’da Yapılacak

TCMB’nin 2024 yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Toplantıda, bilanço ile kâr-zarar hesabının onaylanmasının yanı sıra, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyelerinin ibrası da ele alınacak. Aynı zamanda, 30 Nisan 2025 itibarıyla görev süresi dolacak olan Banka Meclisi’nin iki ve Denetleme Kurulu’nun üç üyesi için yeni seçim gerçekleştirilecek.

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir