PKK terör örgütü ‘fesih‘ kararını açıkladı, gözler sonraki adımlarda: MİT’in raporuna göre hareket edilecek

PKK Terör Örgütüyle İlgili Yeni Gelişmeler ve Önümüzdeki Süreç

PKK terör örgütünün silahlı faaliyetlerinin son bulması için MİT tarafından yapılan teyit raporunun süreci nasıl etkileyeceği konuşulmaya başlandı. Raporun yayınlanmasının ardından, hasta mahkumlar ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan terör suçluları için tahliye ve koşullu salıverilme düzenlemelerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. İddialara göre, terör lideri Abdullah Öcalan’ın güvenlik nedeniyle İmralı cezaevinden çıkmak istemediği ve buradaki koşulların iyileştirilmesi planlanıyor.

PKK terör örgütünün “fesih” açıklamasının ardından, şimdi gözler iktidarın “Terörsüz Türkiye” ve DEM Parti ile İmralı’nın “Barış ve Demokratik Toplum” olarak nitelendirildiği çözüm sürecinde atılacak adımlara çevrildi. DEM Parti, hızlı yargısal adımların atılmasını isterken, iktidarın ise terör örgütünün silah bırakmasını beklediği ve MİT raporunu beklediği iddia ediliyor.

MİT’in Raporu Yargıyı Etkileyebilir

Ortaya atılan iddialara göre, MİT’in terör örgütünün silah bırakmasına ilişkin saha çalışmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağı raporun büyük önemi bulunuyor. MİT’in sahada yaptığı çalışma ve gözlemler sonucunda vereceği raporun, yargısal süreçte atılacak adımları tetikleyeceği belirtiliyor.

İlk Düzenlemeler Pakete Eklenebilir

Çözüm süreci kapsamında atılması beklenen yargısal adımların net bir takvimi henüz belirlenmemiş olsa da, iktidarın Meclis’e sunması beklenen 10’uncu Yargı Paketi’nde bazı düzenlemelerin yer alacağı konuşuluyor. Kulislerden alınan bilgilere göre, pakette ağırlaştırılmış müebbet cezasında hasta ve yaşlı mahkumlara tahliye hakkı verilmesi ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan teröristlere koşullu salıverilme hakkı düzenlemelerinin olacağı söyleniyor. Ayrıca pakette cezaevi ve gözlem kurullarının kararlarının standart hale getirilmesine yönelik düzenlemelerin de bulunması bekleniyor. Ancak paketin MİT raporundan sonra Meclis’e sunulması gündemde.

Geri Dönüş İçin Özel Yasa

10’uncu Yargı Paketi’ne ek olarak, geri dönüş için yeni bir yasal düzenlemenin bayramdan sonra Meclis’e sunulması bekleniyor. Kulislerde, mevcut geri dönüş yasasının yeterli olmayacağı ve İmralı-MİT-Saray arasında uygun bir yasa oluşturulacağı iddiaları konuşuluyor.

İmralı’da Öcalan’a Yönelik Düzenleme

Süreç kapsamında beklenen düzenlemeler arasında, terör lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin hafifletilmesi ve iletişim koşullarında iyileştirmeler yapılması bulunuyor. Öcalan’ın güvenlik nedeniyle İmralı cezaevinde kalmak istediği iddia ediliyor. İmralı koşullarında yapılacak iyileştirmeler planlanıyor.

Related Posts

Madencilerin değil köylünün sesi olun

AKP’li vekillerin, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önünü açacak yasa teklifini Meclis’e
sunması tepki çekti. İkizköylüler, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

SON DAKİKA | İran Devlet Televizyonu vuruldu

13 Haziran’da İsrail’in İran’a yönelik hava saldırısı başlatmasının ardından iki ülke arasındaki çatışmalar 4. gününde de devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Tahran’ı boşaltın. Harekete geçiyoruz. Tahran semaları kontrol altında …

“Putin, Hamaney’e uyarı gönderdi; ‘Rejimin tehlike altında’ dedi”

“Putin, Hamaney’e uyarı gönderdi; ‘Rejimin tehlike altında’ dedi”

IAEA duyurdu: İsrail İsfahan’daki 4 binaya hasar verdi

IAEA Başkanı Rafael Grossi, İsfahan nükleer sahasındaki 4 kritik binanın hasar gördüğünü belirtti.

İsrail-İran çatışmalarına dünyadan tepkiler ne oldu?

İsrail-İran çatışmalarına dünyadan tepkiler ne oldu?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Grönland’de

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Grönland’e gerçekleştirdiği ziyarette, İran-İsrail arasındaki gerilimin önümüzdeki saatlerde azalacağını umduğunu belirtti.