İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

ABD’de vergi ve harcama tasarısı 4 oy farkla yasalaştı! Peki şimdi neler bekleniyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında vadettiği kapsamlı “vergi ve harcama” tasarısı, “zenginlere vergi indirimi sağlamak” adına sosyal yardımların kısılacağı eleştirilerine rağmen Cumhuriyetçilerin yoğun çabaları sonrasında yasalaştı.

Fiat 500 hibrit üretimine başlandı

Fiat CEO’su Olivier Francois, müşteri talebine cevap verdiklerini ve benzinli-hibrit seçeneğe ciddi yatırım yaptıklarını açıkladı. Yeni Fiat 500 hibrit, elektrikli modeliyle birlikte üretilecek. Yılda 100 bin araç üretimi hedeflenirken, sadece bu yıl …

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Dünyaca ünlü yatırım bankasından Türkiye için enflasyon ve faiz tahmini

Yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye için enflasyon ve faiz tahminini açıkladı. Banka, Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimine başlayabileceğini belirtirken; politika faizinin yüzde 43.5’e çekilmesini beklediğini kaydetti.

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin liradan kiraya veriyor

Dünyaca ünlü teknoloji markası Xiaomi, şimdi de emlak sektörüne adım attı. Genç mühendislerini hem işe hem de markaya daha sıkı bağlamayı hedefleyen şirket, Pekin’de başlattığı akıllı daire projesiyle çalışanlarına uygun fiyatlı ve tam entegre bir yaşam alanı sunuyor.

Trump’ın bütçeye 3,4 trilyon dolarlık ilave yük getirecek yasa tasarısı Meclis’ten geçti

Trump’ın ABD ekonomisine 36,2 trilyon dolarlık borcuna 3,4 trilyon dolar ilave yük getirecek yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Trump’ın imzasına sunulacak.